COM RESPECTAR EL JOC? SOBRE CONTENIDORS I CONTINENTS

Si el joc és l'acció més important de la infància, està clar que aquest ha de ser cuidat i protegit. El joc requereix d'una mirada i d'una atenció especials. Mereix respecte i consideració. És per això que necessita un espai on estar contingut i sostingut; protegit i respectat.


En algunes entrades anteriors vaig posar èmfasi en la necessitat de presentar els materials de forma estètica, harmònica, sota un sentit d'equilibri i bellesa. Però igual que la presentació importa, els contenidors que acullen els diferents materials que formen part de les provocacions, prenen un paper molt important.
Els contenidors són recipients que generen un marc d'acció contingut i amb límits asseguradors. Poden ser de molts tipus: catifes, safates, caixes... Tenen una doble funció: d'una banda generen un espai físic on jugar; i per una altra ajuden a apreciar i a donar qualitat al joc (no és el mateix un material presentat a terra que dins d'una caixa de joc).

Montessori ja parlava d'aquests contenidors com a forma de respecte cap als materials i cap a les accions dels infants; per això utilitzava catifes per actuar a terra i safates on "servir els materials".Aquestes catifes, safates, caixes, cubs... generen un marc d'acció delimitat i protegit, que explica on comença i acaba l'acció. És com un full de paper sobre el qual volem expressar-nos, però en comptes d'actuar en dues dimensions, ho fem en tres. Així, es podria dir que els contenidors del joc són una mena de paper en blanc disposat a acollir cos i ment, actuant amb tots els sentits amb uns límits asseguradors marcats. Aquests límits estan determinats pel mateix espai que permet el contenidor; i són asseguradors perquè donen seguretat al nen/a, al seu joc i a les seves accions i pensaments. Els límits de l'espai ajuden a l'infant (i també als adults) a trobar-se a si mateixos/es i a sentir la necessitat de situar-se. És curiós observar com quan els elements de joc són dins d'una caixa es genera un ambient molt diferent i molt més calmat que quan es presenten a terra; el que pot donar lloc a interpretar que està tirat, que no se li dóna el mateix valor.


Plataforma a un espai de construccions a l'escola La Filastrocca de Pistoia.

Un castell presentat sobre un contenidor, en aquest cas una plataforma, a l'escola La Filastrocca de Pistoia.

Són molts els aspectes que afavoreixen els contenidors del joc; com més destacats podria dir que:
  • Focalitzen l'atenció en l'acció en si, ja que aquesta està continguda. La dispersió i la transgressió dels límits és una opció però no vénen donades.
  • Calmen i relaxen el joc.
  • Generen respecte: els materials es presenten sobre o dins d'una superfície, no a terra. Això crea un avís d'acció perquè no hagin accidents (trepitjades, per exemple). És màgic observar que quan els materials es presenten amb respecte, els infants hi corresponen.
  • Donen pas a l'ordre i a l'organització.

De tots els contenidors que podem posar al servei del joc, hi ha un que m'agrada especialment. Des Joguines Grapat fan la proposta d'una caixa de joc. Un calaix fet en fusta de faig, d'una qualitat exquisida que es pot trobar a la botiga de joguines en línia Jugar i Jugar. Podria semblar que aquest element serveix per guardar materials o joguines. Però amb una mirada més profunda al joc dels nens i nenes ens endinsem en un món de contenció, respecte i imaginació.

© Alex Brosa / Joguines Grapat

© Alex Brosa / Joguines Grapat

M'agrada per la seva simplicitat, un valor que tinc molt en compte a l'hora d'oferir materials als nens/es; i també m'agrada per la seva funcionalitat. Es tracta d'una caixa, i què es pot fer amb una caixa? Ficar coses dins, ficar-se un mateix, crear un espai d'exploració sensorial, guardar elements... És una caixa d'experimentació perfecta, plena de sorra, farina de blat de moro, galeta o mandarina, arròs, sorra kinètica... 


© Alex Brosa / Joguines Grapat
Amb els més petits es pot arribar a convertir fins i tot en un calaix de gateig on jugar a entrar i sortir. 

© Alex Brosa / Joguines Grapat
Però si la girem, també obtenim una plataforma on crear els nostres Mini Mons de joc. Un altre contenidor que ofereix altura i exalça el joc. Òbviament també es pot utilitzar com a organitzador per guardar materials i elements de joc. Així que tenim tres en un: contenidor, organitzador i plataforma.

© Alex Brosa / Joguines Grapat
Un altre detall que m'encanta és el fons, on hi ha unes imatges que evoquen els quatre elements naturals: terra, aigua, aire i foc. Aquests elements que formen part de nosaltres com a espècie, que ens connecten i que provoquen algun tipus de joc. Les al·legories a aquests elements poden servir com a escenari de joc; com a invitació a una classificació i com moltes altres accions amb les que els nens i nenes ens sorprenen dia a dia. Tot allò relacionat amb el món natural capta la seva atenció, per al temps i els recorda qui som.

© Alex Brosa / Joguines Grapat
Un material molt cuidat, pensat especialment per al respecte del joc infantil.

Així doncs, un pas per a respectar el joc infantil és oferir contenidors; elements que ajuden a delimitar i assegurar les accions, els materials i a un mateix. Un element simple, però determinant per  a la qualitat i la bellesa del joc. 

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars