COM ES FA...? AMPOLLES ARC DE SANT MARTÍ

Qui no ha dit alguna vegada: "tinc ganes de provar això! Quan tingui temps a l'estiu, ho faré!" i després no troba el temps? Doncs d'entre la llista de mil coses que volia provar "aquestestiuquantinguéstemps" hi havia les ampolles Arc de Sant Martí. 





A moltes escoles tenen ampolles de colors. De vegades es fan amb paper de pinotxo, amb el qual després s'han d'anar rescatant les restes de paper que queden per l'aigua o simplement romanen cosetes surant per l'ampolla; i això, no és gaire estètic, la veritat... El colorant alimentari és una molt bona alternativa per a crear colors transparents. La tinta xinesa també podria servir, però no acaba de dissoldre's amb l'aigua. 

El resultat, el podeu veure, increïble: màgic i molt estètic. Ideal per a decorar, per a jugar amb els reflexes de la llum, per a crear cercles cromàtics... 

Durant un temps, per a fer les ampolles de colors, he fet servir ampolles diverses: d'aigua, de batuts, de sucs, de refrescos... però sempre tenen un "no sé què" que no m'acaba d'agradar. I amb aquesta mirada que desenvolupes quan pateixes col·leccionisme pedagògic, que vas pel carrer i no deixes de veure coses que "podrien servir per..." o que "amb això els nens farien..."; comprant a l'Aldi vaig topar-me amb uns smoothies que em van encantar! (bé, el que em va encantar van ser les ampolles, però resulta que el batut és boníssim!). Són batuts de fruites i hi ha de diferents gustos a un preu raonable. 


El plàstic de l'anunci es treu fàcilment amb unes tisores i queden unes ampolles cilíndriques, fàcils d'agafar i boniques. 

QUÈ NECESSITEM?
  • Ampolles de plàstic transparent (com he dit, les de les fotos són dels smoothies de l'Aldi).
  • Colorant alimentari (jo compro el colorant líquid de la casa "Vahiné". En el mercat també hi ha uns tubs amb colorant en pomada que no van bé per a tenyir aigua). 
  • Aigua.

El procediment comença, com us podeu imaginar, netejant les ampolles i omplint-les d'aigua. Després es tracta d'anar jugant amb els colorants. 









Amb dos o tres gotes de colorant ja surt un color bastant fort. Després es pot anar buidant una mica algunes ampolles i combinar-les amb d'altres per a crear tonalitats diverses. 

És d'ajuda establir-se un ordre per poder crear diferents colors. Es pot començar amb els colors primaris: vermell, blau i groc; crear els secundaris: taronja, verd i lila i després jugar per a crear terciaris (barrejant un primari amb un secundari: vermell-lila, blau-verd i així succesivament). M'agrada seguir aquest mateix ordre a l'hora d'endreçar els llapis o retoladors, els fulls de colors i altres elements que es puguin ordenar per a crear un punt de vista estètic. 




Per donar-les als infants es poden segellar amb silicona, pegament fort o cinta adhesiva. Però en ser aigua amb colorant alimentari, si s'obrissin només hi hauria una petita inundació i ja està! :) 


És una activitat molt divertida de fer amb nens, crear com una mena de laboratori d'investigació i experimentació; crear colors nous, posar-lis nom... 

Les ampolles Arc de Sant Martí són ideals per a jugar amb la llum. Posant un llençol blanc i projectant l'ombra de l'ampolla, sobre la taula de llum... A la llum del sol veiem barreges de colors projectades a terra, que van variant a mesura que avança el dia...

I tu, tens alguna proposta a fer amb les ampolles Arc de Sant Martí per a compartir?


Comentaris

  1. Ho hem fet aquest matí pim-pam. Aprofitant l'ultim dia de vacances. Ens ha encantat! Flipant en colors!
    Gràcies per compartir!

    ResponElimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Realment molt i molt atractiu!
    Per cert, on compreu el colorant líquid? quin tipus de botiga el tenen? no en trobo. Si em pots dir el nom de la botiga...genial!
    Endavant amb la bona feina!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Als supermercats en solen tenir, són 3 tubs amb colorant líquid

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars