¡TRADUCE "VEURE, PENSAR I SENTIR"!

8 de set. 2010

LAND ART (ART I NATURA)

El Land Art és una tendència de l'art contemporani, que utilitza el marc i els materials de la natura (fusta, terra, pedres, sorra, roques, etc.).  Aquesta expressió anglesa s'ha traduït també com «art de la construcció del paisatge" o "art terrestre». Generalment, les obres es troben a l'exterior, exposades als elements, i sotmeses a l'erosió natural, així doncs, algunes van desaparèixer, quedant d'elles només el record fotogràfic.

En aquest blog he trobat les característiques del Land Art que, com bé apunta, no es poden generalitzar:
 1. Integració amb l'entorn: les obres es conceben per a un emplaçament concret i es realitzen en el mateix. La seva creació implica la modificació de superfícies, estructures i materials, i passen a formar part de la zona. 
 2. L'artista es proposa provocar emocions i sensacions en l'espectador que contempla la natura, modificant per a això una petita porció de la mateixa. Això els confereix un sentit místic o misteriós.
 3. L'obra d'art no està concebuda ni per ser venuda ni per ser exhibida en un museu, de manera que també busquen denunciar la comercialització de l'art encara que, paradoxalment, aquests artistes continuen treballant amb les galeries. 
 4. Es trenca amb la tradició escultòrica, en tant en tant que ara una escultura podia ser un terró de sorra, un camp de barres metàl·liques, una cabana sepultada per la terra, un camí a la gespa, o fins i tot una simple mirada, com deia W. de Maria.
 5. Per la seva pròpia naturalesa, moltes d'elles es tracten d'obres efímeres, que només es conserven en fotografies o altre tipus de suports. 
 6. Utilitzen un mínim d'elements expressius i parteixen de traços primaris: línia recta, cercle, quadrat, espiral, creu, ziga-zaga, ...
Formes de Land Art

 • Ús de materials naturals (terra, fustes, troncs, pedres...): alguns artistes destacables són Robert Smithson, Nils Udo, Andy Goldsworthy, Richard Long.
 • Artifici i/o contrast amb la naturalesa (parallamps, robes, màquines...): hi destaquen Walter de Maria, Susumu Shingu, Christo & Jeanne Claude...
 • Posada en escena de les ordres naturals: Douglas Hollis, Eberhard Eckerle...
Aquí pots veure algunes imatges de Land Art. Algunes són d'artistes i, d'altres, d'infants, que han fet les seves produccions:

1 comentari:

 1. hola!
  uop! pensaba que te tenía en la lista de mis blogs, por que alguna vez lo he visitado..

  me encanta esto de Land art, me recuerda a las líneas de Nazca de Perú.

  bss!!

  ResponElimina