STRANDGUT - L'OBRADOR DE LA SORRA

"El millor pels infants és la sorra. Sempre hi ha una muntanya de sorra. Ella corre incomparablement i amb tendresa per la mà" (Ringelnatz)

Strandgut: http://spielraum-strandgut.de/bilder

L'obrador de la sorra (Strandgut) és una proposta de joc que s'ha incorporat a moltes escoles, sobretot bressol, aquí a Catalunya. La impulsora i difusora d'aquest joc és la Ute Strub, fisioterapeuta i membre de l'associació Pikler a Berlin. Després d'una extensa carrera professional com a fisioterapeuta amb malalts crònics, va decidir dedicar-se als més petits. "Strandgut", però, va començar com una proposta per a adults, amb la intenció d'acompanyar en la descoberta de l'infant interior. Amb el temps els infants van començar a entrar de forma espontània a l'espai de la sorra i, com qui no vol la cosa, la proposta del joc amb la sorra s'ha estès a diferents escoles bressol dels voltants. En aquests moments, el tipus de públic que assisteix a jugar amb la sorra és molt variat (des de infants a joves i, fins i tot, adults).




Què és l'obrador de la sorra? 
Com s'organitza? 
Quins materials oferim?

Simplement consisteix en un espai de joc on els participants, lliurement, manipulen i investiguen a través de la sorra, delicadament preparada per a l'ocasió. 
La sala està organitzada en diversos contenidors (calaixos, cistelles...) plens de sorra fina seca (com la sorra de la platja, és important que estigui ben seca), que es distribueixen en taules baixes o a terra. Per enriquir el joc es disposen d'objectes i utensilis reals i irrompibles, seleccionats acuradament (elements de metall, fusta o vímet). Hi poden haver de diferents tipus: recipients per a contenir la sorra; recipients que deixen passar la sorra (coladors, cistelles de vímet, escumadores, embuts...); elements que permetin fer transvasaments (tasses, cafeteres... amb nansa); elements amb moviment (molinets de cafè, picadores de carn antigues...). 

Edufrog: http://blog.edufrog.it/category/ute-strub/


Strandgut: http://spielraum-strandgut.de/bilder


Strandgut: http://spielraum-strandgut.de/bilder


Strandgut: http://spielraum-strandgut.de/bilder


Strandgut: http://spielraum-strandgut.de/bilder


Strandgut: http://spielraum-strandgut.de/bilder

Només hi ha dues normes: jugar i no molestar els altres. 

Narracions de successos 


A partir d'aquí comença el joc, l'experimentació, el moviment, la descoberta...  Primer amb les mans tímides que s'acosten als contenidors i es delecten del plaer del tacte de la sorra fina que regalima per entre els dits i fa aturar el temps. Mica en mica comencen a caure granets de sorra a terra que es descobreixen amb els peus, descalços. Les olles i les cassoles comencen a omplir-se fins a vessar, els gots s'omplen amb més i més sorra; i comença l'oferta de "cafès", "macarrons" i "sopetes". 




Amb el temps augmenta la intensitat del joc, se senten les voltes dels molinets de cafè i la picadora. I el terra cada vegada és més ple de sorra entre exclamacions i ulls ben oberts. Entre els materials els infants van trobant tresors que els convida a canviar de joc (petxines, llavors, pinyes...). Els coladors i les cistelles de vímet s'omplen fins a vessar i quan s'agafen... tota la sorra regalima. Mica en mica, el joc, de forma natural i espontània, es va relaxant i ens indica que és el moment de parar. 







Us animo a provar-ho: a casa, a l'escola... és un joc màgic. Les característiques i possibilitats de la sorra fina, juntament amb la qualitat dels objectes fan que sigui un joc inigualable, incomparable amb el del sorral del pati o del parc. Al llarg del joc hi ha moments d'absoluta concentració, la sorra "hipnotitza" i porta el joc cap a extrems insospitables. 200% recomanable!




Pd. La sorra es pot comprar en sacs a qualsevol superfície de construcció. Cada sac (crec que de 20kg) val entre 1 i 2€. 

Comentaris

  1. Wow! No el coneixia... I m'enamorat! És meravellos. Gràcies per compartir :)

    ResponElimina
  2. És un joc molt divertit i interessant pels infants. Segur que gaudeixen i aprenen molt.
    Però penso que de vegades ens compliquem la vida, ja que seria molt més senzill anar a un lloc amb sorra i portar aquests objectes de joc (potser cada dia algun).

    Penso que és important oferir propostes interessants als infants, però també pensar que potser no podem amb tot, i fer aquest espai a casa ens pot comportar molta feina abans i després, un espai que potser no ens en sobra a casa, etc.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tota la raó. Igualment pensa que si vas a un lloc amb sorra amb aquests estris, ja no serà aquest joc, ja que la sorra a l'exterior és humida i llavors ja no es genera la màgia ni es deslliga el potencial d'aquesta proposta. La sorra ha de ser molt fina i ha d'estar molt i molt seca, és un procés de cura de la proposta, de respecte cap als materials. Sé de moltes famílies que ho han fet a casa, cadascuna com a pogut, i ha estat fantàstic. Voler és poder ;)

      Elimina
  3. Hola, voldria saber si sabeu d'alguna persona o associacio que faci alguna formacio per treballar l'obrador a les escoles bressols d Barcelona

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars